Normala frågor

Hur fungerar EcoWatch?

Under installationen av klockan ansluter du den till ditt hemnätverk. När klockan väl har en fungerande internetuppkoppling hämtar den information om dagens elpriser från vår molntjänst. Varje timme uppdaterar klockan sig själv så att du kan se elpriset för den aktuella timmen och de kommande 11-23 timmarna.


Varför ska du använda EcoWatch?

Elpriserna kan variera rejält under dygnet och skillnaden mellan den billigaste timmen och den dyraste brukar vara runt 1-3 kr per kWh. Det betyder att du kan spara 3-12 kr per diskmaskin/tvättmaskinscykel om du använder dem under en grön timme istället för en röd. Andra exempel på besparingar:
10 minuters dusch: Spara 1€
Fylla ett badkar (150 liter): Spara 2€
Ladda en elbil (50 kWh): Spara 15€


Kunde jag inte bara titta på en app?

Ja, appmarknaden för elförbrukning är riklig och i vissa fall räcker det med att använda appen. Det EcoWatch erbjuder är ett snabbt och väldigt enkelt sätt att fatta beslut även utan kunskap om elpriser. Istället för att behöva fundera på eller fråga om 0,6€/kWh är billigt eller dyrt kan du helt enkelt titta på EcoWatch och ta reda på om du kan använda el.


Vad betyder färgerna?

Klockan är uppdelad i 3 färger. Standardfärgerna är grönt, gult och rött, men dessa kan ändras av användaren. Gröna, eller billiga timmar, inkluderar alla timmar där priset är under genomsnittet för dagen. Allt över genomsnittet är uppdelat i två fält, där de billigare timmarna blir gula och de dyrare timmarna blir röda.
EcoWatch stöder även att sätta dina egna priser för de olika nivåerna i EUR, SEK, NOK och DKK


Jämförs dagens elpris med historiska data?

EcoWatch kommer i tre olika inställningar:

Genomsnitt (standard) : Letar efter billiga och dyra timmar endast under dagen
Utökat genomsnitt : Välj 2-7 dagar att jämföra det aktuella priset mot
Eget val : Välj dina egna värden (upp till 2 decimaler) för varje zon.

Så genom att använda de utökade genomsnittsinställningarna kan din EcoWatch jämföra de aktuella priserna med historiska data upp till 7 dagar


Jag är färgblind, hur fungerar klockan för mig?

Klockan har inställningar som enkelt kan justeras via en webbapp, både när du installerar klockan för första gången och när den redan sitter på väggen. Om du tycker att våra standardfärger är utmanande kan du hitta några som fungerar för dig. Om du är osäker, kontakta oss för hjälp.


Jag har tecknat ett fast elavtal, hur kan jag använda EcoWatch?

I den osäkra elprismarknaden är det utmanande att förutse hur fasta avtal kommer att se ut när det är dags för förnyelse. Efter den kraftiga ökningen av elpriserna i slutet av 2021 stod flera energibolag i Europa och Storbritannien inför ekonomiska svårigheter, vilket ledde till konkurser. De fasta avtal som elbolagen erbjuder förväntas bli dyrare och kortare i löptid.


Hur mycket el förbrukar EcoWatch?

Våra klockor förbrukar 1W vid standardljusstyrka, motsvarande en typisk LED-lampa som finns i taket. Vid högsta ljusstyrka kan våra stora klockor dra upp till 4W.