Vanliga frågor

Hur fungerar Energiklockan?

Vid installation av klockan så ansluter du den mot ditt hemnätverk. När klockan har en fungerande internetanslutning så hämtar den information om dagens elpriser från vår molntjänst. Efter varje timme så uppdaterar sig klockan så att du ser elpriset för nuvarande timme och 11 timmar framåt.


Varför ska man använda Energiklockan?

Elpriserna kan variera väldigt mycket under dagen och skillnaden mellan den billigaste timmen mot den dyraste handlar oftast om 1-3 kronor per kWh. Det betyder att du kan spara 3-12 kr per diskmaskin/tvättmaskin om du använder dem på en grön timme istället för en röd. Andra exempel på sparande:
Duscha 10 minuter: Spara 12kr
Fylla ett badkar (150 liter): Spara 18kr
Ladda elbil (50 kWh): Spara 150kr


Vad betyder färgerna?

Klockan delas upp i 3 färger. Standardfärgerna är grönt, gult och rött, men dessa kan ändras av användaren. Grönt, eller billiga timmar, är alla timmar där priset är under medelpriset för dagen. Allt över medelpriset delas upp i två fält, där dem billigare timmarna blir gula och dem dyrare blir röda.


Jämförs dagens elpris med historisk data?

Nej. Klockan är designad för att dem flesta hushållen måste använda el under veckan, även om det är dyra priser. Kläder måste tvättas, disk måste diskas och man behöver duscha. Vi vill ge möjlighet att planera dessa måsten för dem bästa timmarna på dagen. Du som användare har dock möjlighet att sätta din egen gräns för det gröna prisfältet.


Jag är färgblind, hur fungerar klockan för mig?

Klockan har inställningar som enkelt går att ändra via en webbsida, både när du installerar klockan för första gången och när den väl hänger på väggen. Om du har svårt för våra vanliga färger så hoppas vi att du kan hitta några som funkar för dig. Är du osäker? Kontakta oss för hjälp.


Jag har fast avtal, varför bör jag ha klockan?

Men den osäkra elpris marknaden vet man inte hur fasta avtal kommer se ut när man behöver skriva nytt. Efter den stora elpris ökningen i slutet av 2021 såg vi flera elbolag i Europa och Storbritannien som gick i konkurs. Elbolagens fasta avtal kommer bli dyrare och kortare. Klockan kan inte hjälpa dig spara pengar precis nu, men den kan motivera dig att ta ett rörligt avtal nästa gång och ta del av det enkla sparandet!


Hur mycket el drar klockan?

Våra stora klockor drar 1W vid standard ljusstyrka, lika lite som en LED lampa du hittar i taket! Vid högsta inställningar på ljusstyrka tar våra stora klockor upp till 4W.